luni, 21 februarie 2011

Borşa-Ştiol-Şaua Gărgălău


Duminică 13 februarie - o tură cu placa via telescaun Borşa, continuând pe jos până în şaua Gărgălău, pe piciorul din dreapta. Din şa, coborâre când pe placă, când pe jos până în Poiana Ştiol şi de aici pe pârtie. Individul din imaginea de mai jos , să-i zicem Promoroacă, a coborât pe un culoar de sub vf Gărgălău.


Sus, condiţiile nu arătau prea bine. Riscul de avalanşă era însemnat, cam 3 din 5. Cu câteva zile în urmă temperaturile pozitive au favorizat odată cu răcirea vremii formarea la suprafaţă a unui strat de gheaţă. Ninsese cu puţin timp în urmă şi pe deasupra în ziua precedentă, vântul puternic a spulberat zăpada, formând plăci care se rupeau chiar şi la mers.

Cabană în Poiana Ştiol


Pe porţiunea de urcare de pe piciorul respectiv, alternau porţiuni de crustă, cu gheaţă (destul de tare la ieşirea în creastă) şi plăci de pulver.


Poiana Ştiol
Dune


Înspre Vf. Galaţului, Puzdre, Pietrosu
Coborând din şaua Gărgălău, pe o porţiune înclinată, undeva deasupra traseului de vară ce merge înspre Ştiol, am declanşat o mică avalanşă. Supraîncărcarea produsă a fost destul de mare, întrucât am tăiat panta la coborâre. Placa avea cam în jur de 50-60 cm grosime şi s-a oprit după câteva zeci de metri. Fiind pe cant în momentul în care a plecat am putut să ma retrag în stânga mea sub o stâncă şi să rămân deasupra valului de alunecare.Cu câteva minute în urmă am avut un flash cum că s-ar produce o avalanşă, dar credeam că o să l prindă pe promoroacă, mai ales că el urma să coboare pe culoarul de sub Gărgălău. S-a bazat pe intuiţie şi a coborât fără probleme pe o zăpadă foarte stabilă.


Tsunami


O placă fisurată în urma trecerii peste cornişă a unui boarder.


Chillin


Umbre


Băi....Promoroacă


O placă cu grosime considerabilă (spre 1 metru) plecată cel mai probabil datorită zgomotului şi vibraţiilor produse de snowmobile

A bientot!

3 comentarii: